Szolnok

Jász-Nagykun-Szolnok megye Magyarország keleti felében, az Alföld közepén, hét megyével határosan helyezkedik el a Tisza, a Hármas-Körös, a Zagyva, a Tápió, és a Hortobágy-Berettyó folyása mentén. Megyeszékhelye Szolnok, mely az Alföld szívében, a Tisza és Zagyva folyó torkolatánál, Budapesttől 100 km-re fekszik.
Szolnok város közel 75 ezer lakójával, ha nem is az ország legnagyobb, de egyik legszebb megyeszékhelye. Neve hallatán először a Tisza folyó, a Szigligeti Színház, a Művésztelep, a kosárlabda, a vízi sportok, és a megannyi érintetlen természeti szépség jut eszünkbe, a tiszavirágzás látványa pedig olyan élmény, amit minden természetszeretőnek látnia kell.

A Tisza és Zagyva folyók- melyek árterei, holtágai horgászok, kirándulók paradicsoma-, a város életében rendkívül fontos szerepet játszanak. A két folyó találkozásánál épült fel a mi városunk, melynek lakói szorgalmas, kitartó emberek. Mindaz, amivel a természet megajándékozott minket, párját ritkítja, s elszakíthatatlan köteléket képez ember és város között. Az érintetlen folyópartok nyújtotta látvány, a friss levegő és a csend nemcsak a pihenni vágyó lelkét nyugtatja meg, de élménnyé varázsolja a vízi sportokat is a Tiszán, s várja a kerékpározni és kirándulni vágyókat egyaránt.
Városunkban június közepétől a hónap végéig tartó tiszavirágzás, a kérészek násztánca – mely az élet mulandóságának, a szépség és a boldogság tünékenységének szimbóluma-, minden évben ámulatba ejti a Tisza-part kedvelőit.  A tiszavirágzás szimbolikája ihlette meg a 2011-ben átadásra került Tiszavirág híd megépítését is, mely városunk új jelképé vált, s mely szervesen bekapcsolja a Tiszaligetet a város vérkeringésébe.

Szolnok vonzerejéhez hozzájárulnak oly nagyszabású rendezvények is, melyek már-már hagyományossá váltak városunkban. Amennyiben Ön a kulturális programok iránt érdeklődik  elsősorban, figyelmébe ajánljuk fesztiváljainkat: a Gulyásfesztivált, ahol megkóstolhatja a híres szolnoki gulyást, a Tiszavirág Fesztivált, ahol nemcsak a tiszavirágzás csodálatos látványában gyönyörködhet, hanem zenei és gasztronómiai különlegességekkel is megismerkedhet, de ellátogathat a Csokoládéfesztiválra is, ahol a magyar kézműves édességek és készítőik bemutatkozásán túl a kikapcsolódást nyújtó, kreatív szórakoztató programok teszik teljessé a fesztivált, vagy a Tiszai Hal napjára, mely célja a tiszai halászat és a horgászati tradíciók népszerűsítése. A kulturális élmények szerelmeseinek ajánljuk továbbá a Tisza-parti Nyár, az Ételkorzó, az ARTjáró, az Őszi Szolnoki Művészeti Hetek, a Parti-Túra Szolnoki Szimfonikus Nyár Művészeti Fesztivál, a Tiszai Hal Napja, a Szolnok Napja, a Szolnoki csata – hadijáték, a Szolnoki Zenei Fesztivál és még számos rendezvénysorozatunkat egyaránt. A Sörárium pedig egy olyan egyedülálló interaktív sörmúzeum és kiállítótér, mely nemcsak a város turisztikai kínálatát gazdagítja, de a sok éve szunnyadó szolnoki sörgasztronómiának is lendületet ad.

A város alkotó közösségei közül nemcsak a Művésztelep művészei váltak híressé az évek során, hanem a Tisza Táncegyüttes, a Bartók Béla Kamarakórus és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar is. Szolnok hírnevét öregbíti előadásaival a Szigligeti Színház, tárlataival a Művésztelep, mely 1902 óta fogadja a művészeket. Emellett számos múzeum állandó és időszaki kiállításaival várja látogatóit.

Szolnokon nagy hagyománya van a vízilabdának, a kosárlabdának, a vízi sportoknak. A Holt-Tiszán nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas kajak-kenu pályát alakítottak ki. A horgászat, a vadászat és a lovaglás kedvelői is találnak lehetőséget hobbijukhoz. A szabadidő hasznos eltöltéséhez számtalan szórakozási lehetőség áll az idelátogatók rendelkezésére: vendégeink a Tiszán, a Zagyván és a holtágakon a különböző evezős sportokat, a parkerdőben lévő turisztikai tanösvényeket, a gátakon és a túraútvonalakon a kerékpározást, túrázást is kipróbálhatják. Amennyiben viszont a repülést szereti, meghívjuk a REPtár Szolnoki Interaktív Repülőmúzeumba, Európa egyik legizgalmasabb katonai repüléstörténeti múzeumába.

A városba látogatót tehát színes programok sokasága, elragadó természeti környezet várja. Színvonalas szálláshelyeink a minőségi turizmust szolgálják az ifjúsági szállástól, szabadidőközponttól kezdve a panziókon, kempingeken át, egészen a négycsillagos hotelekig. A széles kínálat egyéni és csoportos, szabadidős és üzleti turisták fogadását egyaránt lehetővé teszi, a városban található konferenciahelyszínek pedig szintén az üzleti turizmust szolgálják.

Tudta Ön, hogy…
 • … Szolnokon található az ország legmagasabb lakóépülete;
 • … Szolnokon található az ország legrégebbi, máig működő művésztelepe;
 • … Szolnokon található a legrégebben alakult tánccsoport;
 • … Szolnokon található az ország egyetlen hivatásos női kamarakórusa;
 • … Szolnokon található az ország legnagyobb szabadtéri játszótere;
 • … Szolnokon található az ország legnagyobb repülőmúzeuma;
 • … Szolnokon található az ország első interaktív sörmúzeuma;
 • … Szolnokon épült az első fahíd a Tiszán;
 • … Szolnokon található Közép-Európa leghosszabb gyaloghídja a Tiszán;
 • … Szolnokon épült az ország második vasútvonala;
 • … Szolnokon épült az ország legrégebbi vasútállomása?
 
Jöjjön el, ismerjen meg bennünket!